100 rokov od Fatimských zjavení sme si pripomenuli v Lesnom

fatima-100-lesne-2017-011Tento rok uplynulo 100 rokov od zjavení Panny Márie vo Fatime. Aj keď naša spása nezávisí priamo od zjavení v rôznych kútoch sveta, v rímskokatolíckej Cirkvi fatimské zjavenia majú zo všetkých Cirkvou uznaných zjavení dôležitú výpovednú hodnotu pre život Cirkvi v dnešnej dobe. Majú totiž prorocký rozmer, ktorý presahuje lokálne ale i časové určenie. Boli a zároveň stále sú dôležité pri vnímaní nielen európskeho usporiadania sveta a poukazujú na rozmer modlitby a pokánia, ktoré je tak potrebné pre spásu ľudstva a návratu k Bohu. Zjavenia Panny Márie nás skrz lásku Nebeskej Matky posúvajú bližšie k Bohu Otcovi a k vykupiteľskému dielu Božieho Syna Ježiša Krista. Význam zjavení bol už mnohokrát vykladaný a ich výklad sa vzťahoval najmä k pontifikátu dnes už svätého pápeža Jána Pavla II. 100-ročnica pripomenutia je opäť časom, ktorý môžeme všetci využiť na opätovný návrat, resp. obrátenie našej cesty, nášho života k Bohu.
Presne v deň stého výročia 1. zjavenia vo Fatime, t.j. 13. mája 2017, sa aj v našej farnosti uskutočnila púť veriacich z celej farnosti do Lesného, kde sa nachádza kaplnka Nepoškvrneného Srdca Panny Márie. Veriaci z piatich obcí – Nacinej Vsi, Petroviec nad Laborcom, Vybuchanca, Suchého a Lesného sa spoločne zišli osláviť tento sviatok a spoločne s pútnikmi vo Fatime si uctiť našu nebeskú matku Pannu Máriu.
Pred sv. omšou sme sa spoločne modlili rozjímavý sv. ruženec. Každý desiatok ruženca sa modlila zástupkyňa jednej obce vo farnosti. Nasledovali Loretánske litánie, ktoré sa modlievajú v mariánskom mesiaci máji. Po litániách sme sa spoločne nahlas modlili modlitbu zasvätenia farnosti Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.
Sv. omša bola obetovaná za všetkých veriacich našej farnosti Všetkých svätých. Homíliu predniesol dp. Štefan Bielak a upriamil našu pozornosť na to, aký odraz*v reálnom živote môže mať úprimný vzťah k Bohu a Božej Matke. Poukázal na príklad jednoduchého dievčaťa z nášho regiónu, ktoré je iste každému známe. Božia služobnica Anka Kolesárová z Vysokej nad Uhom počas 2. sv. vojny obetovala svoj život kvôli tomu, aby zachovala svoju čistotu. Ukázala, ako vážne berie vzťah k Bohu a radšej volí smrť, ako hriech. Prepojenie života tejto mladej dievčiny s Fatimou je práve v jej čnostnom živote, ktorý je podobný čnostnému životu malých pastierikov z Fatimy, ktorým sa zjavila Panna Mária. Dvaja z nich boli 13. mája vyhlásení za svätých pápežom Františkom. Sv. František a sv. Hyacinta konali mnohé obety za hriešnikov a veľmi na nich doliehalo to, ako môžu skončiť duše všetkých, ktorí nečinia pokánie. Vyprosovali im preto milosť obrátenia. Sú tak novými patrónmi a vzorom najmä pre deti a mladých ľudí Portugalska ale aj celého sveta, veď Panna Mária si pre svoje zjavenia vyberá väčšinou čisté detské duše, ktoré vnímajú hriech ako obrovské zlo a svojou modlitbou veľa zmôžu pred Božou tvárou. Tak aj Anka Kolesárová je vzorom čistoty pre našu mládež, prichádzajúcu už skoro 20 rokov do Vysokej nad Uhom, obce, ktorá sa takto stala už miestom putovným.
Pán farár Emil Onderko nás v závere sv. omše upriamil na posolstvo zjavení vo Fatime, ktoré má posúvať človeka k modlitbe a k pokániu. Aby človek zanechal hriech a navrátil sa k Bohu. Jeho paralela domova a rodiny, ktorá opravdivo miluje, je krásnym symbolom pre lásku Boha Otca, ktorý nás nekonečne miluje a čaká na náš návrat k Nemu domov.

Lenka Pčolinská