Sviatosť birmovania 2017

birmovka-2017-049V sobotu 29. apríla 2017 naša farnosť prežívala slávnostnú chvíľu. V čase od 8:30 sa vo farskom kostole Všetkých svätých v Nacinej Vsi slávila svätá omša, pri ktorej 25 chlapcov a dievčat prijalo sviatosť birmovania. Svätú omšu, aj za účasti kňazov zo susedných farností, slávil a sviatosť birmovania udelil Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup – metropolita.Na úvod svätej omše otca arcibiskupa privítal Martin Nemec, člen kostolnej rady a otec birmovankine Julianky. Otcovi arcibiskupovi zaželal, aby sa v našom spoločenstve dobre cítil a poprosil ho o vyslúženie sviatosti birmovania pre deti našej farnosti.
Otec arcibiskup vo svojom príhovore povzbudil birmovancov k tomu, aby si svojím čestným a zodpovedným životom, praktizovaním živej viery a permanentným vzdelávaním vybudovali dobré meno. Meno, ktoré bude mať svoju kvalitu a bude ich značkou.
Na záver svätej omše v mene všetkých birmovancov otcovi arcibiskupovi poďakovala Veronika Pavelková. Vo svojej ďakovnej reči vyslovila aj slová nádeje, že birmovanci urobia všetko preto, aby ich životy boli Bohu na slávu, Cirkvi aj rodinám na radosť, svetu na osoh a im slúžili k spáse ich nesmrteľných duší.
Birmovanci sa na prijatie sviatosti pripravovali od januára 2016. Úlohou prípravy bolo na jednej strane rozšíriť vedomosti mladých ľudí v oblasti viery, mravouky a sviatostného života. Na druhej strane viesť ich k živej viere, ktorá sa prejavuje pravidelnou a aktívnou účasťou na nedeľných svätých omšiach, na sviatostnom živote Cirkvi a dodržiavaním Božích zákonov, najmä prikázaním lásky k Bohu a k blížnemu.
Sviatosť birmovania spolu s krstom a Eucharistiou sa zaraďuje medzi sviatostí uvádzania do kresťanského života. Ovocím tejto sviatosti sú dary Ducha Svätého. Táto sviatosť posilňuje a zveľaďuje našu vieru a pomáha nám stať sa zrelými kresťanmi, ktorí dokážu vydávať pekné svedectvo viery vo svete.

Na záver nám neostáva nič iné, len si zaželať, aby to, čo bolo odovzdané, padlo na úrodnú pôdu a prinieslo bohatú úrodu v podobe pekného a hodnotného života birmovancov.

Duchovný otec Emil